7. 6. 2017

Internetová poradna R-R funguje již dva roky

Před dvěma roky byla spuštěna Internetová poradna R-R na webové adrese www.poradna-rr.cz . Jejím posláním je poskytovat odborné sociální poradenství založené na bezpečné komunikaci mezi klientkami a poradkyněmi, vedoucí ke zlepšení životní situace a snížení rizik, která souvisí s prací v sexbyznysu.
Internetové poradenství je poskytováno bezplatně, anonymně a nezávisle na etnické příslušnosti, náboženském vyznání a sexuální orientaci.

Internetová poradna R-R si klade za cíl umožnit ženám kontakt s poradkyněmi prostřednictvím internetu v případě, kdy nemohou nebo nechtějí využít poradenských služeb osobně. Naše služby se tak mohou dostat k ženám, které například žijí či pracují v zahraničí nebo v krajích, ve kterých nejsou služby R-R dostupné. Velkou výhodou je, že dotazy mohou položit anonymně, okamžitě a odkudkoliv, kde je připojení k internetu, skrze mobilní telefon nebo počítač.

V Internetové poradně R-R zodpovídá dotazy zkušený tým sociálních a zdravotních pracovnic a terapeutek. Všechny pracovaly v terénu – poskytovaly poradenství ženám přímo na místech, kde pracují (kluby, priváty, ulice) a zároveň průběžně absolvují řadu kurzů zaměřených na poradenství např.: práce s traumatem, krizová intervence, internetové a chatové poradenství a další.

Během uplynulých dvou let bylo zodpovězeno celkem 225 dotazů týkajících se především témat zdraví, násilí a odchodu ze sexbyznysu. Souběžně proběhlo přibližně 100 chatů, kde se pro změnu řešily otázky související se vstupem do sexbyznysu, legislativou a závislostmi různého charakteru.

V roce 2017 se vedoucí týmu Internetové poradny R-R stala Mgr. Alena Přikrylová, která by dle svých slov ráda navázala na výbornou práci své předchůdkyně Mgr. Markéty Szotákové.

„Vybudování poradny byla velká zkušenost, od počátečních stáží ve čtyřech renomovaných poradnách v ČR, kde jsme s kolegyní Mgr. Terezou Musilovou sbíraly inspiraci a nastavovaly poradnu tak, aby měla kvalitní zabezpečení, vizuální styl a aby byla uživatelsky nenáročná pro klientky i pro nás poradkyně, až po komunikaci s odborníky na informační technologie a učení se samotné roli poradkyně.“ říká o začátcích poradny Markéta Szotáková, která zůstává členkou poradenského týmu.

Rádi bychom tímto poděkovali dvěma odbornicím, PhDr. Andree Láskové a Mgr. Kateřině Liškové. Díky jejich podnětům a zkušenostem má poradna své kvality a jejich zpětná vazba posouvá poradnu stále dál.

Webové stránky poradny pro R-R postavila společnost NETservis, která má s obdobnými poradenskými weby zkušenosti. Vznik poradny by nebyl možný bez podpory projektu Nový start financovaného z prostředků Evropské unie.

Vzkaz pro všechny ženy, které pracují v sexbyznysu: „Pokud máte nějaké otázky, něco vás trápí nebo zajímá, můžete nám položit dotaz do poradny. Odpověď pro vás připraví tým zkušených poradkyň. Jsme tu pro vás.“

Tým Internetové poradny R-R:
Mgr. Alena Přikrylová; Mgr. Monika Střelková; Bc. Jana Lhotáková, Dis.; Mgr. Markéta Szotáková; Bc. Karolína Hajská; Mgr. Kateřina Hanousková;